baktips

Cake bakken: de beste tips en weetjes!

bakselbox mixen

Één van mijn favoriete cakes om te bakken is een appelcake met een goeie portie kaneel. Bovendien hebben we om de oktober box te testen heel wat cakes gemaakt, en we leren vaak toch weer wat nieuws tijdens het bakken en proberen ook graag steeds weer iets nieuws uit. Daarom hebben we de beste tips en weetjes op een rijtje gezet zodat iedereen straks een heerlijke cake kan maken!

Roomboter vergeten uit de koelkast te halen? Dit gebeurt ons net iets te vaak, dan beginnen we enthousiast maar lag de roomboter nog in de koelkast. Gelukkig is er een makkelijke methode om de roomboter snel zacht te maken. Giet kokend water in een kom of beker en schenk dit er daarna weer uit. Zet deze kom of beker vervolgens over de boter heen (zorg dat deze de boter niet aanraakt) en dan wordt de boter binnen een paar minuten al zacht! Een andere tip is om de roomboter alvast in kleine stukjes te snijden, dan is deze veel sneller op kamertemperatuur dan wanneer de roomboter uit één blok bestaat.

Word je cake aan de binnenkant niet goed gaar maar is de bovenkant van de cake al (te) donker aan het worden? Leg dan aluminium folie over de bovenkant heen terwijl de cake in de oven zit. Dan wordt de binnenkant van de cake namelijk eerder gaar en de buitenkant minder donker. Wat ook kan helpen is om volgende keer minder cakemix te gebruiken, zodat de cake beter in verhouding is met de vorm.

Vind je je cake te droog, te donker of scheurt deze (al kan een gescheurde cake er ook erg mooi uitzien!)? Dan is mogelijk de temperatuur van de oven te hoog tijdens het bakken. Probeer dan volgende keer op een lagere temperatuur de cake te bakken. Door te oefenen leer je beter je oven en bakvormen kennen en word je steeds handiger in het kiezen van de juiste temperatuur van jouw oven.

Wist je dat cakerecepten bijna altijd in dezelfde verhouding worden gemaakt? Het is altijd dezelfde hoeveelheid roomboter, zelfrijzend bakmeel, suiker en eieren. Standaard recept is bijvoorbeeld 200 gram roomboter, 200 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram suiker en 200 gram (=4 stuks) eieren. De opbouw van elke cake is dus eigenlijk bijna altijd hetzelfde. Als je dit eenmaal weet kun je heel makkelijk je eigen recept maken, voeg chocolade, aardbeien of appels toe, en je kunt een heerlijke cake bakken!

Hopelijk helpen deze weetjes en tips je om een heerlijke cake te maken en blijf vooral proberen! In de Bakselbox van oktober gaan we aan de slag met cake in een heel speciale vorm ter waarde van 22 euro. Meld je aan voor een abonnement op de Bakselbox en met deze tips en het bijgevoegde recept kan het niet mis gaan!

1 Reactie

  1. Carolien zegt:

    Hallo Bakselbox,
    Wat een mooi pakket hebben wij ontvangen. Wij zijn direct aan de slag gegaan. Het was allemaal goed te doen en de mooie bakvorm werkt erg makkelijk. Het resultaat was om van te smullen.
    Wij kijken nu al uit naar het volgende pakket voor de feestdagen.
    Ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *